נכנסים לבתים

ממבוך אפל – לדירה משפחתית מלאת אור

תגובות |shay|

יש דירות שכאשר נכנסים אליהן לראשונה קצת קשה להבין את ההיגיון שעמד מאחורי עיצובן: חדרים שכאילו ‘נזרקו’ כל אחד לפינה שלו, מעט מאוד פתחים אשר מאפשרים לאור שמש טבעי לחדור פנימה, וסידור כללי שמזכיר יותר מבוך מאשר דירת מגורים נעימה. עם המציאות הזאת הייתה צריכה להתמודד האדריכלית אפרת וינרב מסטודיו we-architects – והתוצאה הסופית מרשימה במיוחד.

“מדובר בדירה הראשונה של זוג הייטיקיסטים בשנות ה־30 המקודמות, שבסוף התהליך  – שנמשך כחצי שנה – היו לקראת לידת בנם הבכור”, מספרת המעצבת. “הדירה ממוקמת בלב תל אביב, אבל ברחוב קטן ושקט שמסתעף מליבה השוקק, לא רחוק מכיכר דיזנגוף. היא נמצאת בבניין אינטימי בן שש דירות בלבד.

הדירה התל אביב שהפכה לפנינה מוארת | צילום: איתי בנית

בפעם הראשונה שבה ביקרתי בנכס, נתקלתי בדירה אורכית ו’מבוכית’, מחולקת לארבעה חדרים ובעלת חדרי אמבטיה מיושנים, שנקודת האור המשמעותית בה הייתה הוויטרינה בסלון. התחושה הייתה שמדובר בבית קטן מאוד, סוגר מאוד וחשוך, למרות החלון העצום בסלון”.

לאחר קבלת המדידה, הסקיצות הראשוניות התחילו להתגבש מול עיני המעצבת והלקוחות, כך שבתכנון החדש ישנם 3.5 חדרים: שני חדרי שינה מרווחים מוקפים בצמחייה ירוקה, חדר עבודה שקוף – והמרחב הציבורי רחב הידיים. “נוסף על כך תכננו חדר רחצה מפנק ונעים, ומולו שירותי אורחים באווירה בארוקית”.

 

יוצאים לסיבוב בבית

הסלון המעוצב והמטבח הירוק

הסלון עוצב כך שהוא מדגיש את הוויטרינה הגדולה, ומכניס כמה שיותר אור פנימה – אור שיכול להספיק כמעט לכל הבית. באותו חלל נמצאת גם פינת אוכל קלילה, אשר מפרידה בין הסלון לבין המטבח בצורה ברורה, אך לא מודגשת מדי – כזו ששומרת על תחושת המרחב הפתוח.

המטבח מורכב משני אגפים, וביניהם פינת אוכל נוספת, קלילה יותר. הצד הפונה לסלון מעוטר במידוף פתוח לאחסון ספרים וחפצי נוי. המקרר הושקע בנישה, בעזרת נגרות המשמשת גם כארון מעילים ושירות. פרופילי האלומיניום הלבנים במראה בלגי, ורצפת הפרקט העשויה למינציה, מקלילים ומחמיאים לצבע היפהפה והדרמטי שנבחר למטבח.

הסלון מדגיש את הויטרינה הגדולה | צילום: איתי בנית

פינת אוכל קלילה ממוקמת בלב המטבח | צילום: איתי בנית

שכבות של טקסטיל | צילום: איתי בנית

אור מהויטרינה שוטף הבית | צילום: איתי בנית

ויטרינה במקום קיר | צילום: איתי בנית

המטבח הירוק | צילום: איתי בנית

הצצה לחדר העבודה | צילום: איתי בנית

צילום: איתי בנית

השיש עולה כחיפוי לקיר | צילום: איתי בנית

צילום: איתי בנית

קודם לכן הוזכר חדר העבודה השקוף – וגם לו יש מקום של כבוד כאן: “נבחרה אופציה שמייצרת חדר עבודה מזכוכית, בסמוך למטבח, וכך מגדילה אפקטיבית את תחושת המרחב בחלל המרכזי, וגם מכניסה עוד אור, מחלון חדר הרחצה הקודם”. החדר הזה למעשה מוקף בפרופילי האלומניום הלבנים, מופרד משאר החלל אך ממשיך את הזרימה שבו.

כניסה לחדר העבודה | צילום: איתי בנית

המטבח נשקף מעבר לחלונות מחדר העבודה | צילום: איתי בנית

גם המסדרון קיבל התייחסות עיצובית | צילום: איתי בנית

בחדר השינה ארון הבגדים נבנה סביב קורה ועמוד קונסטרוקטיביים על מנת לאפשר גמישות בחלל ומרחב פתוח. זהו חדר מינימליסטי למדי, שהאלמנטים המרכזיים בו הם המיטה והארון. גם כאן מופיע אותו פרקט שנמצא בכל הדירה, בדוגמת פישבון.

חדר הרחצה הסמוך תוכנן גם הוא בסגנון מינימליסטי מאוד ונקי, עם ‘נגיעות’ של שחור וקיר אחד ירוק במיוחד, אשר ממשיך את המוטיב הירוק שמופיע גם במטבח ובמקומות נוספים. השילוב בין השחור לירוק לבין העץ הנוכח מאוד בחדר הרחצה, מעניק תחושה של חלל יוקרתי מאוד.

שירותי הארוחים מתכתבים בצבעוניות עם המטבח | צילום: איתי בנית

חדר השינה | צילום: איתי בנית

צילום: איתי בנית

חדר רחצה מינימליסטי | צילום: איתי בנית

צילום: איתי בנית

 

המעצבת אפרת וינרב לימדה אותנו כאן לקח חשוב: גם כאשר הנתונים הפותחים לא מוצלחים במיוחד, גם כשנראה שתוכנית הדירה עלולה להפוך את המשימה לבלתי אפשרית, גם כשהמבוך החשוך מאתגר במיוחד – אפשר ליצור משהו מיוחד במינו, כזה שיחבק וייתן אווירה משפחתית, ופשוט יעניק תחושה של בית.

 

קרדיטים:

פרקט: דקו פלוס

גופי תאורה – North Lighting

אקססוריז: גלי ליבנה, גולף, השטיח האדום

אמנות –  INYOO

מטבח: נגריית קלוד נגרות אומן