נכנסים לבתים

צבעוניות נורדית מאופקת – ומטבח אחד כחול

תגובות |shay|

הקסם של העיצוב הנורדי־סקנדינבי מתבטא בהרבה מאוד מובנים, אך נדמה שמעל לכול הפשטות שבו, השלווה שהוא משדר, הם הכוח העיקרי שלו. אך יש בו דבר מה נוסף, שלא תמיד מתעכבים עליו: היכולת של סגנון העיצוב המופלא הזה לקבל אליו הכול, להתמזג עם הכול, להכיל הכול. כך אפשר להשיג, גם בעיצוב דירת קבלן ברחובות, עיצוב נורדי־סקנדינבי מושלם – שמקבל אליו באהבה וטבעיות גם אלמנט לא שגרתי: מטבח שכל כולו כחול.

מדובר בדירת קבלן בת חמישה חדשים ובגודל 120 מ”ר, במגדל דירות ברחובות. היא נרכשה ‘על הנייר’, ממש בתחילתו של הפרויקט, ונמסרה לדיירים – זוג אנשי הייטק עם שני ילדים – כשלוש שנים לאחר מכן. הם ידעו היטב כי את הדירה הזו הם ירצו לעצב כרצונם, וכך עשו, בעזרת המעצבת שירלי זיגדון.

“כבר בתחילת הדרך התגבשה ההחלטה שהכיוון העיצובי יהיה נקי, בקווים נורדיים־סקנדינביים, ועם שימוש בצבעוניות מאופקת יחסית”, מספרת המעצבת. “בשלב מסוים בעת חיפושי ההשראות ‘ננעלה’ בעלת הדירה על הרעיון של מטבח כחול – ומשם הדרך למטבח כזה הייתה מהירה מאוד, כיוון שגם אני התלהבתי מהכיוון. התוצאה: המטבח הפך לחלק היותר דומיננטי בדירה”. מייד נרחיב עליו עוד.

הסלון הסקנדינבי | עיצוב: שירלי זיגדון | צילום: אורית אלפסי

 

חישוב מסלול מחדש

מבחינת התכנון הפנימי, בוצעו בדירה כמה שינויים: הוחלט לוותר על ‘פינת אוכל’ כהגדרתה המסורתית, ולחבר אותה אל המטבח באופן כזה ששטח המטבח יהיה גדול יותר. שולחן האוכל מוצמד למעשה אל יחידת אי קבועה, ויכול לנוע בעת אירוח או לכל צורך אחר. נוסף על כך, הוחלט לוותר על חדר רחצה שלישי, והוא הפך לחלל עבור שירותי אורחים בלבד. חדר הרחצה הכללי חובר למרפסת השירות, כך שאלו הפכו לחלל אחד, והתקבל ארון אמבטיה גדול יותר. ‘ענייני הכביסה’ הוכנסו לתוך יחידת נגרות מותאמת. עבודות התכנון הפנימי כללו גם יצירת ארון כניסה, למעילים וכדומה.

הדירה הקבלנית תוכננה מחדש כך שתתאים לצרכי הדיירים | עיצוב: שירלי זיגדון | צילום: אורית אלפסי

וכעת ‘נצלול’ אל מלאכת העיצוב של כל חלל בנפרד

המטבח, גולת הכותרת של עבודות העיצוב, מתפקד כאמור גם כמטבח וגם כפינת אוכל. יש בו יחידת אי קבועה ואליו מוצמד שולחן אוכל שאפשר להזיז כשצריך. “יצרנו בו גם יחידת מזווה עם חזיתות מזכוכית משוריינת (קוביות חוטי ברזל), שמהווה גם סיומת למטבח ובחלקה רקע לאזור שולחן האוכל”, מספרת המעצבת. חזיתות המטבח הן בגמר צבע בגווני כחול עמוק ולבן, עם ידיות מכורסמות, לצד קוביות דקורטיביות בפורניר. במטבח מקומות אחסון רבים, הן בארונות תחתונים, הן בארונות העליונים וכמובן במזווה. המטבח מואר באמצעות פס צבירה בצורת רי”ש בגוון שחור, ומעל האי ושולחן האוכל – מנורות תלייה דקורטיביות.

גולת הכותרת – המטבח הכחול | עיצוב: שירלי זיגדון | צילום: אורית אלפסי

הטקסטורות השונות מוסיפות עניין וחמימות | עיצוב: שירלי זיגדון | צילום: אורית אלפסי

חיפוי הקיר מבריקים בצורת פישבון | עיצוב: שירלי זיגדון | צילום: אורית אלפסי

 

עכביש נורדי בסלון

הסלון מרוהט בספת עור חומה, ולצידה כורסה שחורה ושולחנות קפה אמורפיים בשני גוונים וגבהים. החלל הזה מאופק מאוד בגוונים שלו, וזאת כדי לשמור על איזון מול המטבח הכחול הדומיננטי. לקיר הטלוויזיה נבחר טפט גאומטרי שקט בגווני שחור ולבן, ויחידת הטלוויזיה גם היא בגווני שחור ולבן. מעל הספה הוכנה מראש נקודת חשמל לאלמנט תאורה דקורטיבי בצורת ‘עכביש’. השטיח הבהיר נבחר כקונטרסט לרצפה הכהה באופן יחסי.

בכניסה לדירה היה קיר ארוך שדרש התייחסות. הוחלט למקם בו קונסולה ממתכת שחורה, שיוצרה בהזמנה אצל מסגר, ולצידה נצבע קטע קיר בגוון ורוד פודרה. בקטע הצבוע נקבעה תמונה מינמליסטית בתלייה א־סימטרית. מעל הקונסולה השחורה מוקמו שני גופי תאורה שחורים, אובליים וצמודי תקרה.

הסלון עוצב בגוונים מאופקים אל מול המטבח הדומיננטי | עיצוב: שירלי זיגדון | צילום: אורית אלפסי

מנורת עכביש דקורטיבית במרכז הקיר | עיצוב: שירלי זיגדון | צילום: אורית אלפסי

הקיר מול המטבח הוקדש למבואת הכניסה | עיצוב: שירלי זיגדון | צילום: אורית אלפסי

 

יחידת ההורים אינה גדולה, ולכן נבחרה מיטה זוגית ברוחב 140 ס”מ – כדי לאפשר יותר מרחב פנוי בחלל. ארון קיר ארוך נמצא לכל אורך הקיר בצד השמאלי של המיטה. קיר הכניסה לחדר הרחצה נצבע בגוון כחלחל־ירקרק בהיר ועדין. בחדר שני חלונות צרים בצידי המיטה, שמעליהם נתלו וילונות רומאיים חצי שקופים שנבחרו כדי לשמור על אווריריות החלל, שאינו גדול כאמור.

לצד דלת הכניסה לחדר הרחצה נתלתה מראה במסגרת מתכת, שיוצרה גם היא אצל אותו המסגר שביצע את העבודה למבואת הכניסה, וכך גם המדף המרחף שנמצא באחד מצידי המיטה. “בחדר הרחצה ביחידת ההורים יצרנו ארונית עץ בשני גבהים, בגלל החלון שמתחיל בגובה נמוך יחסית”, מסבירה שירלי. “הארונית מחופה במשטח שיש מדורג אף הוא”. למקלחון נבחרו אריחים בדוגמה גאומטרית בשחור־לבן. רצפת חדר הרחצה נבחרה מתוך מגוון ריצוף הסטנדרט של הדירה, והשתלבה יפה עם הכיוון העיצובי. גם כאן נקבעה מראה בייצור עצמי אצל המסגר.

 

ממלכת הילדים

חדרה של הבת הוא הממ”ד בדירה, והוא עוצב בגווני לבן ופודרה לבקשת הדיירת. שני קירות בחדר נצבעו בפס רוחב בקווי החלון בגוון פודרה, ועליו נתלו תמונות, מדף ומראה עבור ‘פינת היופי’ הקטנה. מעל פינת היופי נתלה גם גוף תאורה שמתחבר באמצעות שקע, ללא צורך בנקודת חשמל. לחדר הבן נבחר טפט בדוגמת פישבון אפור־לבן, וגוון קיר כחלחל־ירקרק בהיר. על הקירות נתלו גם תמונות ומדף.

חדר הרחצה הכללי אוחד לחלל אחד, כאמור, עם מרפסת השירות בדירה. הקיר המרכזי חופה באריחים בדוגמה גאומטרית בשחור־לבן, ועליו מונחים האמבטיה וארון הרחצה בירוק עמוק. מכיוון שענייני הכביסה מתנהלים באותו חלל, נוצרה יחידת נגרות מותאמת שמכילה את מכונות הכביסה, תא לכביסה מלוכלכת ותא לאחסון חומרי כביסה וניקיון. החלון הגדול שנוצר מאיחוד החללים חופה בווילון. “למרות שזה אלמנט אופייני פחות לחדרי רחצה, כאן זה נדרש כדי לרכך את גודל החלון ואת מאסת האלומיניום שלו”, מסבירה המעצבת.

המסדרון – למרות שתפקידו הוא רק חלל מעבר – זכה להתייחסות רצינית גם כן. “בתוכנית הדירה נוצרה במסדרון ‘שבירה’ בקטע מסוים, בשל עמוד נושא”, מספרת שירלי. “החלטנו להשתמש בחלק המדורג ו’ליישר’ אותו באמצעות לבני חיפוי ארוכות בגימור מנוסר, מיושמות כדוגמת הטפט בסלון, וכך קיבלנו מסדרון מתאגר עם טוויסט מעניין”.

 

העבודה שעשתה המעצבת שירלי זיגדון, בשיתוף בני הבית, מוכיחה בצורה הטובה ביותר עד כמה אפשר למתוח את גבולותיו של העיצוב הנורדי־סקנדינבי, מבלי לוותר ולו לרגע על הנוחות והחמימות שהוא מעניק. המטבח הכחול, והשילוב שלו עם שאר חלקי הבית, מספק מראה מיוחד במינו – הכול הודות ליצירתיות רבה, ליכולות עיצוב מרשימות וליישום ברמה הגבוהה ביותר.